Geplaatst door Jan-Willem Cremers

Dit praktijkvoorbeeld is gepubliceerd op 28 January 2021


Je ziet het nog óntzettend vaak: Een indeling van je lesmateriaal in weken. Je kent het vast wel, in Blackboard (of Brightspace) allemaal mapjes genaamd: 'week 1', 'week 2', 'week 3' etc. Vervolgens kijk je in het mapje en zien je netjes een PowerPoint genaamd 'Presentatie Week 1' en 'Opdracht week 1'. Onder de Powerpoint staan er nog wat documenten en links naar video's die betrekking hebben op onderdelen uit die presentatie. 

Op zich hartstikke duidelijk natuurlijk voor je student. Die kan meteen zien wat er die week op de planning staat en het materiaal is netjes in de presentatie op een rij gezet. Maar is het ook echt hándig? Ik denk van niet. Want stel je voor: Je studenten willen zo tegen het einde van de periode nog eens terugkijken hoe een bepaald onderwerp nu ook alweer in elkaar stak. Zat dat nu in week 1? Of week 2? Waar zat dat in de Powerpoint? Welk document sloeg nu ook alweer op welk deel van de presentatie? Die video, waar hoorde die ook alweer bij? Uiteindelijk een hoop gepuzzel voor de student, terwijl je doel helemaal niet was om de student te leren puzzelen maar om vakkennis over te brengen. 

We kiezen er daardoor steeds vaker voor in de academie om onderwijsmateriaal op onderwerpniveau aan te bieden. Binnen dat onderwerp is vervolgens al het lesmateriaal en zijn de opdrachten te vinden die betrekking hebben op dat specifieke onderwerp. Om er niet weer een hele grote zoektocht van te maken, zijn de onderwerpen gebundeld in thema's (denk bijvoorbeeld aan deelproducten die opgeleverd moeten worden, waar je die onderwerpen voor moet beheersen als student). Zo is voor studenten makkelijk terug te vinden waar het lesmateriaal  staat in het LMS. 

Voorbeeld van een planning

Maar, hoe zit het dan met het overzicht? Hoe weet een student wat hij of zij die week moet doen? Daar zetten we het LMS voor in. We linken vanuit een duidelijke planning die direct zichtbaar is voor de student naar de verschillende onderwerpen en opdrachten die die week behandeld moeten worden. Zo hebben we het beste van twee werelden (en kunnen we ook veel makkelijker schuiven in de planning, mocht het nodig zijn).  

Vooral in het nieuwe LMS (Brightspace) is het veel eenvoudiger geworden om links te plaatsen naar onderwijsmateriaal. 

 

Buiten het overzichtelijker maken van je lesmateriaal, biedt het opdelen in onderwerpen nog véél meer voordelen. Maar, het is ook weer niet zo simpel als het lijkt. We hebben er inmiddels al redelijk wat trial en error op zitten dus heb je interesse: Neem vooral contact met me op!

Hieronder zie je een video van mijn collega Jurjen Ophuis die verteld over het herinrichten van zijn leeromgeving. 

 



Gerelateerde tools