Geplaatst door Jan-Willem Cremers

Dit praktijkvoorbeeld is gepubliceerd op 27 May 2021


De context
In de cursus Biomimicry, welke binnen het Chance-programma wordt aangeboden, werken sinds dit jaar docenten en studenten samen om een probleem op te lossen met behulp van voorbeelden uit de biologie. Ilse Rovers laat studenten en docenten van allerlei opleidingen en vakgebieden deelnemen aan de cursus, waardoor er een leuke wisselwerking ontstaat tussen vakkennis en ervaring.

De werkvorm
Het doel van deze cursus was om zowel docenten als studenten kennis te laten maken met biomimicry en als bijkomstig doel wilde Ilse graag weten of het werkt om deze twee groepen bij elkaar te zetten. Het blijkt dat beide partijen op deze manier veel meer leren, dan wanneer zij binnen hun eigen groep de cursus volgen.

Docenten en studenten werken tijdens 7 lessen samen aan een SDG-opdracht over hittestress en watertekort. Door voorbeelden uit de biologie te ‘kopiëren’ zoeken ze een oplossing voor deze problemen, met verrassende uitkomsten.

Ervaringen van docent
Ilse is heel tevreden over hoe het proces van deze cursus is verlopen. Ze vond het erg leuk om te zien dat door de verschillende achtergronden van de deelnemers er een leuke wisselwerking ontstond. Doordat de cursus grotendeels online gegeven moest worden, was het een uitdaging om leuke en inspirerende opdrachten te verzinnen, maar door de deelnemers regelmatig ‘op pad in huis’ te sturen met een opdracht werd dit erg leuk.

Ervaringen van studenten en docenten
Doordat de studenten vaak in een groep zaten met docenten uit een ander vakgebied waren zij heel gemotiveerd om te laten zien wat zij al weten uit hun eigen vakgebied. Ze wilden het beste uit zichzelf halen en de docent kon zich, naast zijn kennis, vooral richten op het leerproces van de groep. Ilse: “De docenten zijn weer even student en de studenten juist een beetje docent.” 

Over de docent
Ilse is docent binnen de Engelstalige opleiding Milieukunde en heeft als expertisegebied biologie. Ze is docent in de cursus Biomimicry die voorheen alleen werd aangeboden via het Chance-programma, maar waar sinds dit jaar ook docenten aan kunnen deelnemen. Gerelateerde tools