Geplaatst door Marion Driessen

Dit praktijkvoorbeeld is gepubliceerd op 27 May 2021


De context
Door de coronacrisis worden docenten gedwongen om online hun lessen vorm te geven. Hierbij lopen vooral de reken-/wiskundedocenten aan tegen het feit dat ze niet live sommen kunnen uitrekenen of kunnen laten zien hoe een staartdeling werkt. Microsoft Whiteboard in samenwerking met de Wacom One tablet biedt uitkomst.

De werkvorm
Een effectieve manier voor het aanleren van wiskunde is het geven van een voorbeeldsom, deze live voor studenten uitwerken en de studenten daarna zelf aan de slag laten gaan met een variant van de som.

Ervaringen van docent
Het (live) kunnen uitwerken van een som is een must voor een reken-/wiskundedocent. De Wacom One werkt goed in combinatie met de tool ‘Microsoft Whiteboard’. De tool valt onder ‘Windows ink Workspace’ en is bereikbaar via de sneltoets + w of via het icoontje .
Het voordeel van deze tool is dat je een heel groot werkveld hebt, waar je meerdere uitwerkingen op kunt zetten. Microsoft Whiteboard is eenvoudig in gebruik voor iedereen en daarom een fijne tool om snel iets op te schrijven. De docent kan uit verschillende standaardkleuren kiezen voor het gebruik van een pen.

 

Naast het feit dat het programma gebruikt kan worden als een schrijfbord, is het ook mogelijk om het bestand te delen met studenten en collega’s. Je kunt dan samen in één document werken. Een andere optie is dat je de aantekeningen meteen naar teams of OneNote exporteert. 

Ervaringen van studenten
Studenten geven aan het fijn te vinden dat de reken-/wiskunde docenten weer live mee kunnen schrijven. Hierdoor begrijpen de studenten de stof beter en kun je als docent sneller iets aanpassen bij vragen of nog een extra voorbeeld geven. In vaststaande PowerPoints is dat een stuk lastiger en daardoor slechter te volgen voor studenten.

Over de docent
Robin van Rumund is een gedreven Pabo docent die rekenen/wiskunde als expertise heeft en bovendien enthousiast is over het gebruik van ICT in zijn lessen.