Geplaatst door Thomas Hopstaken

Dit praktijkvoorbeeld is gepubliceerd op 12 January 2021


In Mural kun je samen met jouw studenten of collega’s werken op een online whiteboard. Dat kun je laden met tientallen standaard templates zoals het Business Model Canvas of het Lean Canvas. Daarnaast kan je samen aan de slag met sticky-notes, vormen, teksten, afbeeldingen, links en filmpjes invoegen. Op de ingevoegde ideeën kan je stemmen via een ‘voting session’ en opmerkingen toevoegen.  

De tijd kan je bewaken door een timer te starten en uiteraard heeft Mural zoals de meeste van deze tools een chatfunctie. Resultaten kun je exporteren naar PNG en PDF. Mural is als app te gebruiken binnen onder andere Microsoft Teams. Met de optie om een anonieme link te versturen hoeven deelnemers niet in te loggen.

Mural is zowel klassikaal als individueel in te zetten. Je kunt bijvoorbeeld de Mural op het beeldscherm laten staan door jouw beeldscherm te delen zodat de studenten elkaar ook live kunnen volgen. Op die manier kan er tijdens het toevoegen over gepraat worden. Er kan ook voor gekozen worden om de studenten dit individueel of in kleinere groepen te laten doen. Niet alleen docenten kunnen namelijk een Mural aanmaken, studenten kunnen hier ook een account voor aanvragen.

Do’s & Don'ts
Bespreek vooraf goed af wat de bedoeling is en geef waar nodig een korte demo. Dit hangt ook heel erg af van het technische niveau van de studenten. 

Let op de tijd. Houd tijdens dat de studenten individueel bezig zijn in de gaten hoe de sfeer is. Studenten kunnen op een gegeven moment, als ze geen feedback meer hebben of gewoon klaar zijn, gaan vervelen en andere (onzin) dingen op het bord gaat plaatsten. Dit kan vervelend worden voor de studenten die nog wel bezig zijn.

Zet de rechten dicht op het moment dat de feedback intergraal besproken gaat worden. Zo kunnen studenten geen aanpassingen meer doen en wederom geen gekke elementen toevoegen. Mocht een student nog met aanvullende feedback komen, dan kan de docent dit zelf nog toevoegen.

 

Er zijn verschillende manieren om Mural in te zetten.

Hieronder 3 korte voorbeelden.

 

Projectgroepen 

Mural is vooral geschikt voor bijvoorbeeld het werken in projectgroepen. Als docent kan je een Mural starten met de gehele klas, maar projectgroepen kunnen ook per groep in een Mural werken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een mindmap, planning of taakverdeling maken, maar ook inzetten om elkaar peer-feedback te geven. Doordat je Mural kan integreren in Teams, hoeven studenten niet per se naar de website te gaan. Gezien de nieuwe functie van Break-Out Rooms binnen Teams, kunnen studenten hier in je les ook gebruik van maken.

        

 

Brainstormsessies

Mural maakt het gemakkelijk om met een groep studenten een brainstormsessie te starten. Dit kunnen studenten ook onderling doen. Ook hiervoor zijn standaard templates beschikbaar die de basis opzet al voor jou gemaakt hebben.

        

 

Scrum

Maak jij of jouw opleiding samen met jullie studenten gebruik van SCRUM? Dan is Mural ook een uitstekende tool om een digitaal bord mee te maken. Er zijn verschillende templates beschikbaar die dit al voor jou hebben klaargezet. Het gebruik van post-it / sticky-notes gaat zoals je dat gewend bent bij SCRUM, en alle voortgang blijft opgeslagen zodat je er altijd mee verder kunt. Ook is het goed in te zetten als retrospective methode.

        



Gerelateerde tools