Geplaatst door Rene Kasbergen

Dit praktijkvoorbeeld is gepubliceerd op 12 February 2021


Bij CMD Den Bosch beginnen studenten traditiegetrouw hun tweede studiejaar met de "Freespace". Drie dagen lang werken studenten in klassenteams aan een aantal creatieve "challenges", zoals het bouwen van een sumoworstel-robot of een multimediale interpretatie van Romeo en Juliet. Op de laatste dag worden de punten door mij, de coördinator van Freespace, verdeeld; de klas met de meeste punten wint.

De Corona-editie dwong mij om nieuwe "challenges" te bedenken, waarin online samenwerken centraal stond. Het is immers lastig om een robot te bouwen op afstand. Eén van de nieuw bedachte challenges heette "Multiplayer Madness". De opdracht:

"Creëer samen één of meer supertoffe bouwsels en/of video's in Minecraft of een andere online (spel)wereld. Het moet te maken hebben met Avans, de opleiding CMD, of deze editie van Freespace."

Al snel kwam ik erachter dat de eigenaar van Minecraft, Microsoft, de "Education Edition" tijdens de pandemie tijdelijk gratis ter beschikking stelde voor gebruikers van Office 365. Nu moest ik alleen nog licenties regelen voor onze studenten. Dit proces duurde helaas te lang, waardoor ik gedwongen werd om studenten met eigen software aan de gang te laten gaan. Gelukkig was het resultaat super. In alle klassen bouwden groepen toegewijde studenten samen schitterende werelden, voornamelijk in de commerciële versie van Minecraft.

 

Ook de studenten vonden het een geweldige ervaring. Niets is motiverender dan met je klasgenoten samen je best te doen in een creatieve wedstrijd. Veel teams waren 's avonds zelfs nog aan het "overwerken". Juist in Coronatijd stellen studenten het op prijs dat ze op een zinvolle manier verbinding met anderen kunnen maken, ook al is dat in een virtuele omgeving.

In Minecraft Education Edition zijn veel voorgebakken educatieve modules beschikbaar. Hoewel de meeste vooral bedoeld zijn voor lager en middelbaar onderwijs, zitten er ook best interessante HBO-waardige modules bij. Denk bijvoorbeeld aan een "Hour of Code"-module, waarin spelers kennis maken met basisprincipes van programmeren. Interessant voor lessen Computational Thinking. Maar je kunt ook zelf aan de slag om een module te bouwen, bijvoorbeeld over groepsdynamiek, creatief denken, storytelling of ruimtelijke inrichting. Er zijn voorbeelden genoeg.

Wil je Minecraft Education Edition ook eens uitproberen? Vraag naar een licentie via Peter Schouten of maak een melding in ServicePunt.

 



Gerelateerde tools

Dit praktijkvoorbeeld heeft geen gelinke tools