Geplaatst door Jan-Willem Cremers

Dit praktijkvoorbeeld is gepubliceerd op 27 November 2020


Sinds enige tijd gebruik ik OBS studio bij het samenstellen van het beeld dat ik aan studenten wil laten zien. Een truukje dat ik heb gezien bij mijn collega's van Technische Informatica en waar ik al héél veel plezier van heb gehad. Let wel op: Dit is een beetje voor diegenen die zich wat comfortabeler voelen achter de computer! Het vraagt wat moeite om het werkend te krijgen.

Maar zodra het werkt....... Fantastisch!

OBS studio is een gratis, opensource programma dat je gewoon kunt downloaden en installeren op je computer. In dit programma kun je verschillende scénes aanmaken waarin je combinaties van beelden kunt creeren en laten zien. Die beelden kunnen dan weer verschillende bronnen zijn. Een beeld kan de webcam van je computer zijn of, zoals ik heb gedaan, een externe camera op mijn computer aangesloten. Maar een beeld kan ook een foto zijn, voor bijvoorbeeld de achtergrond. Een website, schermopname, powerpointpresentatie. Ik heb nog een tweede webcam die ik gebruik om mijn kladblok te laten zien.... Je kunt het zo gek niet bedenken.

Met een extra, gratis, plugin kun je de 'output' van OBS, de scene dus eigenlijk, als camerainput gebruiken in Teams. Teams zend dan niet je normale webcam uit als beeld maar de scene in OBS die je selecteert. 

Zo heb ik verschillende scenes aangemaakt. Een scene is de 'normale' webcam. Ikzelf in beeld met een plaatje op de achtergrond. Ik zit thuis wel voor een groen scherm, dat ik in OBS dan weer kan laten verdwijnen. Ook heb ik een Avans logo in de hoek geplaatst en een real-time klok (dat is in feite gewoon een website die ik gebruik waavan ik in OBS een stuk van de boven en onderkant 'afknip'). 

            

Een andere scene is die met een opname van mijn tweede monitor. Het beeld van mijn webcam heb ik nu klein rechtsonderin geplaatst. Avans logo en klokje erbij....

Een derde scene is die van mijn kladblok (en ikzelf klein in beeld) zodat ik snel iets op kan schrijven. Eigenlijk komt het beeld van die camera op zijn kop binnen maar ik OBS kun je makkelijk je beeld spiegelen en draaien. Geen probleem dus. 

Ook heb ik een scene waarin ik een Mentimeter presentatie kan laten zien zodat ik snel kan schakelen naar het vragen van feedback.

En dan, misschien wel de fijnste, is een simpel beeld waarin ik aangeef dat het koffiepauze is. Een post-itje met een tekst die ik aan kan passen hoe laat we weer starten en een klokje erbij zodat studenten de tijd in de gaten kunnen houden. 

Oke? Maar wat heb je er nu aan?

Het grote voordeel wat je met OBS kunt behalen, is niet zozeer dat het er professioneel uit ziet, maar dat je vooraf al je scenes in kunt stellen. Voorafgaand aan de les kun je al je presentaties, polls, tweede schermen, externe bronnen etc. allemaal al klaarzetten. En dan is het tijdens je les een kwestie van op het juiste moment, de juiste scene kiezen. Met één druk op de knop. Wat wil je op dat moment laten zien? Dit vergemakkelijkt het heen en weer schakelen tussen lesonderdelen. Dit zorgt er dan weer voor dat je eenvoudiger interactieve elementen toe kunt passen en je lessen aantrekkelijker worden voor studenten om te volgen.